Serva bilen

shutterstock_216104350Alla bilar behöver ordentliga kontroller allt emellanåt, en del saker går bra att göra själv medan andra ska utföras av personer med rätt expertis.

Gör det själv

Tittar man på gör-det-själv-hyllan i en butik så märker man snabbt att det inte finns saker för att fixa vad som helst på en bil direkt. Det man kan göra själv är saker som att byta olja. Men det finns många fler punkter man bör täcka.

Lämna in

Servicehäftet som medföljer bilen indikerar hur ofta tillverkaren anser att just den modellen behöver service. Kör man långt varje år brukar man tala om milservice medan om man kört korta sträckor så talar man om årsservice. Vill man utnyttja garantin får man inte avvika från dessa intervall med mer än bara någon månad eller 100 mil, men detta ska stå tydligt i villkoren.När det gäller val av verkstad ska man alltid se till att välja en auktoriserad verkstad, detta betyder är det har fått erkännande av tillverkaren att de är kunniga och kapabla att reparera och serva deras bilar.

Att tänka på

Den fråga som flest personer ställer är hur ofta man egentligen borde serva bilen? Saken är den att det inte finns ett enda svar på detta, för det beror helt enkelt på ens körsträcka eller hur sällan man kör bilen. Går man endast efter körsträckan så kommer det att att betyda att en person som går ofta och långt borde kanske serva bilen mer än en gång om året. Men en person som kört kort och sällan inte skulle behöva serva bilen ens en gång varje år. Om service uteblir under väldigt långa perioder spelar det ingen roll om man kör sällan, det kan fortfarande ställa till med problem.