K Hansson motorsport http://khanssonmotorsport.se Motorsport för unga och äldre Tue, 09 Aug 2022 13:30:45 +0000 en-US hourly 1 https://wordpress.org/?v=4.8.3 När kroppen strejkar inför ett viktigt race http://khanssonmotorsport.se/nar-kroppen-strejkar-infor-ett-viktigt-race/ Tue, 09 Aug 2022 13:30:45 +0000 http://khanssonmotorsport.se/?p=137

Nu är äntligen rallysäsongen igång igen vilket innebär att det är en rad viktiga race som du ska köra. Därför gäller det att du ser till att din kropp är i toppskick utan några besvär som kan förhindra att du gör ditt bästa under racet. Denna länk tar dig vidare till naprapater som kan hjälpa dig om du upplever att du har besvär som kan förhindra dig att göra ett bra race.

Då kan du få hjälp av en naprapat

En naprapat kan hjälpa dig som har problem med smärta, stelhet eller spänningar i kroppen. Det kan bland annat vara problem med nackspärr, stela axlar, ryggskott eller tennisarmbåge. Du kan i princip söka hjälp hos en naprapat för alla problem som du har som är kopplade till olika rörelser. Som behandling kan du få avslappningsövningar, ett träningsschema eller massage för att förhindra att dina besvär ska komma tillbaka igen.

Därför ska du uppsöka en naprapat

Det finns flera fördelar med att ta hjälp av en naprapat. Den största är såklart att du får hjälp med dina problem och den smärta eller stelhet du upplever. Men en annan fördel är att du inte behöver göra några ingrepp eller ta någon medicin.

]]>
Utrusta bilen för en fjällresa i påsk http://khanssonmotorsport.se/utrusta-bilen-for-en-fjallresa-i-pask/ Fri, 19 Feb 2021 13:31:02 +0000 http://khanssonmotorsport.se/?p=112 Det är aldrig helt lätt att packa bilen med allt som behövs på semestern. Ju fler som ska åka desto svårare blir det. Allt fler väljer att packa saker på taket, vilket är en toppenlösning om det är rätt saker som hamnar där. Huvudregeln är att det inte ska vara något tungt eftersom det kan påverka stabiliteten och väghållningen.

Olika sätt att lasta på taket

Det vanligaste sättet att lasta på taket är utan tvekan med en takbox, men de väger ofta en hel del och de flesta bilar är inte godkända att lasta mer än 75-100 kg på taket. Väger då takboxen 35 kg blir det inte mycket till godo att lasta. Takräcken är bra att packa till exempel skidor och liknande på, men de är ofta krångliga att fästa på taket och behöver inte sällan specialverktyg.

En svensk uppfinning kan bli din räddning

Nu finns det ett takräcke som passar nästan alla bilar och det krävs varken rails monterade eller några verktyg för att fästa på bilen. Det är lätt att ta med sig och installeras på ett par minuter. Det är helt enkelt ett universalräcke från northrack.se som tagits fram för att underlätta för dig när du skall ut på dina äventyr.

]]>
Se över vinterförvaringen av din MC http://khanssonmotorsport.se/se-over-vinterforvaringen-av-din-mc/ Fri, 29 Jan 2021 10:07:06 +0000 http://khanssonmotorsport.se/?p=107 När hösten kommer är det lätt att bara ställa ifrån sig sin motorcykel utan vidare åtgärd. Det är inte bra för motorcykeln då den behöver bli lite ompysslad inför vintern. Bland annat bör du fylla upp tanken med bränsle, pumpa däcken ordentligt samt göra rent motorcykeln.

Val av lokal

Det allra bästa för din motorcykel är att den får stå inne och därmed torrt och varmt över vintern. Hittar du inte någon sådan lokal utan den får stå inomhus men kallt går det också bra, men det kräver lite mer av dig innan du ställer av den. Bland annat ska du se över kylskyddet om din motorcykel har vätskekylning.

Motorcyklar är stöldbegärliga

Det är förvisso mycket roligare att tänka på vilka nya MC-kläder du ska köpa under vintern, men du behöver också tänka på att försvåra för tjuven att komma åt din motorcykel. Du behöver lägga en del av dina pengar på en bra försäkring. Försäkringspremien är lägre på vintern medan den går upp över sommaren. Olika försäkringsbolag har lite olika villkor men gemensamt är ofta att det kräver att du ska göra det så svårt som möjligt för tjuven att komma åt motorcykeln samt att din motorcykel är betryggande inlåst och gärna fastkedjad.

]]>
Ett körkort i sikte http://khanssonmotorsport.se/ett-korkort-i-sikte/ Thu, 07 Dec 2017 14:54:30 +0000 http://khanssonmotorsport.se/?p=94 Något som vi tycker här på sajten är att alla individer som nått den respektabla åldern av 18 år bör skaffa sig ett körkort fortare än kvickt. Ett körkort är av stor vikt för både friheten i livet samt möjligheten till olika former av arbete. Det är dessutom bra att ha om man tänkt syssla med motorsport, även om det inte alltid är nödvändigt just i tävlingssyfte.För den som fyllt 18 år så bör ett körkort ligga som en av ens största prioriteringar i livet. Antingen så har man föräldrar eller släkt som är nog vänliga för att hjälpa en med allt från övningskörning till den ekonomiska kostnad som ett körkort faktiskt innebär, eller så bör man själv börja arbeta i någon utsträckning och spara, för att så snart som möjligt ha råd att själv betala för den åtråvärda lappen.Den som relativt snart lyckas väl med att ta sitt körkort kommer ganska snart upptäcka vilken otrolig skillnad detta kan göra i livet. Skaffar man bara sig en välfungerande bil eller får låna en på något vis, så kan man plötsligt ta sig i princip vart som helst, när som helst. Det är också något som kommer göra det lättare att finna jobb som man annars aldrig vore kvalificerad för, vilket gör det till en bra investering i sig själv.För den som vill satsa på en karriär inom motorsport är det av naturliga orsaker också värdefullt med ett körkort, om inte annat för att det är rent av skrattretande att behöva erkänna att man inte klarat av att ta ett, trots att man förmodligen är relativt duktig förare.

]]>
Säkerhet för publiken http://khanssonmotorsport.se/sakerhet-for-publiken/ Thu, 04 May 2017 10:35:04 +0000 http://khanssonmotorsport.se/?p=85 Alla som varit och tittat på någon form av Rally vet hur fort det går när bilarna kör förbi och inser hur fort en olycka kan inträffa. Rallysporten arbetar hela tiden med förbättringar i säkerheten både för förare och publik för att förhindra och förebygga olyckor. Det är väl ingen hemlighet att rally är en farlig sport och det är väl det som samtidigt lockar åskådare till tävlingarna. Man vill känna av farten och adrenalinet lite när man hejar fram sin favoritförare men även publiken blir mer och mer medveten om riskerna inom sporten då det faktiskt skett dödsolyckor i publiken.Det är viktigt att det finns tydliga avspärrningar där det behövs och givetvis att publiken respekterar dessa och håller sig utanför dem för att undvika onödiga risker. Som publik gäller det att använda sig av det sunda förnuftet och stå på behörigt avstånd, det vill säga står en bit ifrån vägen och att man tar några steg in i skogen när bilarna passerar.Rallysporten har ökat sin säkerhet genom att informera publiken på ett bra sätt och låta vakter och funktionärer mota bort de åskådare som utsätter sig för onödiga risker. Vissa sträckor kan också behövas tas bort om reglerna inte följs kring säkerheten men med den ökade publikmedvetenhet som finns idag så har det inte behövts.

]]>
Serva bilen http://khanssonmotorsport.se/serva-bilen/ Tue, 08 Dec 2015 12:43:04 +0000 http://khanssonmotorsport.se/?p=71 shutterstock_216104350Alla bilar behöver ordentliga kontroller allt emellanåt, en del saker går bra att göra själv medan andra ska utföras av personer med rätt expertis.

Gör det själv

Tittar man på gör-det-själv-hyllan i en butik så märker man snabbt att det inte finns saker för att fixa vad som helst på en bil direkt. Det man kan göra själv är saker som att byta olja. Men det finns många fler punkter man bör täcka.

Lämna in

Servicehäftet som medföljer bilen indikerar hur ofta tillverkaren anser att just den modellen behöver service. Kör man långt varje år brukar man tala om milservice medan om man kört korta sträckor så talar man om årsservice. Vill man utnyttja garantin får man inte avvika från dessa intervall med mer än bara någon månad eller 100 mil, men detta ska stå tydligt i villkoren.När det gäller val av verkstad ska man alltid se till att välja en auktoriserad verkstad, detta betyder är det har fått erkännande av tillverkaren att de är kunniga och kapabla att reparera och serva deras bilar.

Att tänka på

Den fråga som flest personer ställer är hur ofta man egentligen borde serva bilen? Saken är den att det inte finns ett enda svar på detta, för det beror helt enkelt på ens körsträcka eller hur sällan man kör bilen. Går man endast efter körsträckan så kommer det att att betyda att en person som går ofta och långt borde kanske serva bilen mer än en gång om året. Men en person som kört kort och sällan inte skulle behöva serva bilen ens en gång varje år. Om service uteblir under väldigt långa perioder spelar det ingen roll om man kör sällan, det kan fortfarande ställa till med problem.

]]>
World Rally Championship http://khanssonmotorsport.se/world-rally-championship/ Thu, 27 Aug 2015 10:53:50 +0000 http://khanssonmotorsport.se/?p=60 994684-wrc-2010-swedish-rallyWorld Rally Championship, förkortat WRC, är en serie som består av 13 separata rallyn som tar plats världen över och körs från januari till november.Denna serie organiseras av Fédération Internationale de l’Automobile, FIA, också känt som det internationella bilsportsförbundet, som sätter upp och administrerar regelverket för all bilsport.I World Rally Championship är det inte bara en förare som vinner mästerskapet, det utses även en mästerskapsvinnare bland tillverkarna av bilarna. Dessa är två separata mästerskap, men de är båda baserad på samma poängstruktur.Varje event tar plats under tre dagar och på varierande underlag, dessa inkluderar grus, asfalt, snö och ibland kombinationer av dessa i ett och samma lopp. Rallyna är indelade i mellan 15 till 25 specialsträckor och kört mot tid. Sverige är en regelbunden värd för denna serie och ofta i början av Serien då det fortfarande är snö kvar på banan. Det är bara fyra år sedan allt började som Sverige inte stått för ett av de 13 rallyn, 1974, 1990, 1994 och 2009.Den första säsongen av WRC kördes 1973 och har anordnats varje år sedan dess. Dock så fann det bara ett mästerskap för tillverkare de fyra första åren och den italienska föraren Sandro Munari var den första personen som vann en förartitel i 1977, dock så hette den FIA Cup for Rally Drivers det och det följande året. Två svenskar har vunnit förarmästerskapet, Björn Waldegård 1979 och Stig Blomqvist 1984.På senare tid har World Rally Championship sett en hel del dominanta förare, fransmannen Sébastien Loeb har till exempel vunnit fler förartitlar än någon annan, 9 stycken, och som om inte det vore nog tog Loeb alla 9 titlar i rad, alla från 2004 till 2012 lyckades han ta hem. Han drog sig tillbaka 2013 men gjorde en kort gästspel i Rallye Monte-Carlo 2015.För tillfället är det fransmannen Sébastien Ogier som dominerar WRC, han har vunnit två år i rad och är praktiskt taget garanterad att vinna detta år också. Redan innan serien började var han en klar favorit bland de flesta som sätter oddsen.För mer information om World Rally Championship kan man besöka deras officiella hemsida.

]]>
Rally 2015 så långt http://khanssonmotorsport.se/rally-2015-sa-langt/ Fri, 21 Aug 2015 05:47:21 +0000 http://khanssonmotorsport.se/?p=66 Rallysäsongen är i full gång och mycket har hunnit hända 2015. Här kommer en kort summering av några av de större höjdpunkterna så långt.SVenska rallyt så långt, höjdpunkter och krascher.Några höjdpunkter från West Cork Rally 2015.Höjdpunkter från Barum Rally 2015.

]]>
Byt bromsskivor på rallybilen http://khanssonmotorsport.se/byt-bromsskivor-pa-rallybilen/ Tue, 17 Mar 2015 13:34:08 +0000 http://khanssonmotorsport.se/?p=48 398171-brake-rotorTävlar du rally eller kör för skojs skull? Då är det bra att du lär dig sköta så mycket av bilens underhåll som möjligt på egen hand. En rallybil utsätts för stora påfrestningar vilket även gör att delar slits ut snabbt. Snäva kurvor och många häftiga inbromsningar gör ofta att bromsskivor slits snabbare än på en vanlig bil.För att kunna byta bromsskivor och andra reservdelar själv, så krävs det att du först köper hem dem. På Mekster till exempel hittar du bromsskivor som du kan använda för att få en välfungerande broms igen. Att beställa på nätet ger dig många bra fördelar – framförallt blir det billigare eftersom nätbutiker inte behöver betala hyra för en fysisk butik eller verkstad.När du väl beställt de reservdelar du behöver är det dags att försöka meka själv. I handboken till bilen bör du finna mycket av den information du behöver men det finns också andra ställen att inhämta praktiska tips. Genom att besöka forum, eller se på instruktioner på video kan du lätt lära dig hur du ska göra med byte av bromsskivor. Det är bra att ha rätt verktyg samt pallbockar eller möjlighet att hissa upp bilen, så att du kommer åt på ett bra sätt. Det är även en fördel om du har en plats som är torr och fri från grus och annan smuts, det bästa är ett garage eller liknande. Har du inte tillgång till det, så försök i alla fall stå på asfalt eller smutsfritt underlag. Se till att du har alla verktyg framme när du väl hissat upp bilen, så du slipper springa runt och leta. Sedan är det bara att följa de instruktioner du fått.

]]>
Rally – en farlig sport? http://khanssonmotorsport.se/rally-en-farlig-sport/ Mon, 16 Mar 2015 09:55:06 +0000 http://khanssonmotorsport.se/?p=53 Rally är en fartfylld och adrenalinstinn sport. Det går mycket snabbt och riskerna är också stora. Minsta misstag och följderna kan lätt bli ödesdigra. Men det är just detta risktagande som är en stor del av sportens charm.Rally är också en mycket populär publiksport. De stora tävlingarna, så som SM och VM, lockar till sig extremt stora publikskaror. Ca 25 000 personer följde till exempel SM- deltävlingarna i Köping och Skinnskatteberg under 2014. Med så många människor på plats i publiken följer också ett visst ansvar. Säkerheten som omgärdar dessa tävlingar är ofta rigorös och håller högsta klass och det bör naturligtvis även innefatta publiken. Med så många människor på en och samma plats så kan vad som helst hända. Varje år drabbas cirka 10 000 personer i Sverige av plötsligt hjärtstopp. Orsakerna kan vara många men när olyckan väl är framme räknas varje minut.

Utbilda funktionärer och personal

Det är lätt att se till att funktionärer och personal har rätt utbildning och kunskap om det allra värsta skulle inträffa, både för rallyförare och åskådare. HLR- hjälpen är ett företag som utbildar inom hjärt- lungräddning. Det är väldigt enkelt att skaffa sig denna livsviktiga kunskap. Delta i en kurs, som endast tar ett par timmar, och sedan är du redo att rädda liv. Det är alla tävlingsarrangörers uppgift att se till att det finns erfaren och rutinerad personal med kunskap om hjärt- lungräddning. Om något skulle inträffa under tävlingarna kan det kännas tryggt att veta att det finns personer närvarande som kan hantera situationen.Med kompetent personal på plats ökar chansen för överlevnad vid ett plötsligt hjärtstopp avsevärt. Så var noggrann och se till att er personal har de nödvändiga kunskaperna för att kunna rädda liv vid ert event.

]]>